Fitline: Oiva-raportti

smiley.png

Ravintolisiä valvovat ensisijaisesti valmistus- ja maahantuontikuntien elintarvikevalvontaviranomaiset ja Evira ohjaa valvontaa. Tarkastaja laatii tarkastusraportin ja Oiva-raportin. Oivan on tarkoitus tuoda elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajien tietoon.

Monet suomen yrittäjät ja kauppiaat ovat kritisoineet julkisesti Eviran Oiva-raporttia. Kauppiaat eivät ole pistäneet Oiva-raporttia kauppojensa oviin peläten sen Oiva-raportin laskevan kaupan myyntiä ja syyttävät viranomaisia kuluttajien harhaanjohtamisesta ja väärän kuvan antamisesta kauppojen turvallisuudesta ja tuotevalvonnasta. Miksi? Oiva-raportti on varsin suomalainen ilmiö ja virkamiesten kehittämä. Suurin epämääräisyys lienee se, että tarkastuksen tulos määräytyy tarkastuksen osa-alueiden heikomman tuloksen mukaan. Mikäli yksikin osa-alue on negatiivinen, yritys saa negatiivisen ”hymiön”. Vaikka yritys korjaa havaitut puutteet nopeasti, seuraava tarkastus saattaa olla pitkän ajan päästä ja vahinko on jo tapahtunut. Lisäksi tarkastuksia syytetään mielivaltaisiksi, pienyrittäjille liian raskaiksi ja siitä, että sääntöjä ei tulkita kaikissa kunnissa samalla tavalla. Kritiikin löydät tästä linkistä (https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/oiva%20pelkonen-38192)

PM-International Finland Oy suhtautuu kaikkiin tarkastuksiin positiivisesti. Oiva-raportti on hieno keksintö ja juuri se, että alhaisin arvosana määrää kokonaisarvosanan pakottaa yritykset tarkastamaan toimintojaan tuotevalvonnan osalta. Virkamiehet tekevät arvokasta työtä, jota ei ole syytä väheksyä. Heidän ansiostaan voimme olla varmoja, että elintarvikkeemme ovat puhtaita. Toimitamme viranomaisille pyydetyt kolmannen osapuolen tekemät analyysitodistukset, jotka löydät tästä linkistä (http://www.tuev-sued.de/produktpruefung/branchenloesungen/labordienstleistungen/regelmaessig-geprueft/pm-international-en). Viimeisimmän Oiva-raportin löydät täältä (linkki).